Monday, June 28, 2010

Sweet & Sour Prawn


SWEET & SOUR PRAWN

Bahan-bahannya:
500g udang besar
1 sudu besar serbuk kunyit
1 suku kecil garam
Minyak untuk menggoreng

* Gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng. Angkat dan ketepikan.

5 ulas bawang merah ~ dimayang
3 ulas bawang putih ~ dimayang
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah ~ dipotong nipis
1/2 cawan air
1 biji tomato ~ dibelah 6
Daun sup dan daun bawang
Garam dan gula

Cara memasak:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tomato, sos cili dan air.
3. Masukkan cili potong, tomato dan sedikit gula.
4. Masukkan udang apabila kuah sudah pekat. Gaul rata.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun sup dan daun bawang

Udang Tempoyak Daun Kunyit

Originally from Charming Umi


UDANG TEMPOYAK DAUN KUNYIT

Bahan:
Udang 20 ekor
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
2 helai daun kunyit - dihiris halus

Bahan kisar:
Cili padi - ikut suka nak pedas ke tak
3/4 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar tempoyak
Sebahagian santan cair

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan santan cair. Kacau selalu.
3. Masukkan udang dan kacau seketika.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Masukkan santan pekat. Kacau sesekali. Biarkan kuah sedikit pekat.
6. Taburkan dgn daun kunyit yg telah dihiris. Kacau seketika.
7. Tutup api dan siap dihidang.

Spaghetti The Easy Way

Originally from Charming Umi


SPAGHETTI THE EASY WAY

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
Sausages ~ dipotong serong (optional)
1/4 cawan whipping cream ~ optional
1 tin of Prego Sauce
Spaghetti ~ direbus al dente
Meatball ~ digoreng masak

Cara-caranya:
1. Panaskan olive oil. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan sausages (jika nak letak). Masak seketika.
3. Masukkan Prego Sauce. Kacau. Jika ingin lebih berkrim, boleh masukkan 1/4 cawan whipping cream.
4. Masukkan meatball. Kacau rata. Siap utk dihidang.

Nota: Selalunya, saya terus campurkan kuah dgn spaghetti. Kacau rata dan hidang.

Cheezy Broccoli Pasta


CHEEZY BROCCOLI PASTA from Anne

Bahan-bahan:
1 cawan pasta
1 genggam broccoli florets
1 ulas bawang putih - dihiris/dicincang
Sausages (atau apa2 beef strip) - potong ikut suka
100ml cream
Segenggam cheese
Black pepper

Cara memasak:
Celur broccoli. Tak perlu lama sgt. Lepas celur, terus rendam dlm air sejuk utk menghentikan proses dan memastikan warnanya tetap cantik.

Pasta direbus mengikut arahan di paket.

Goreng sausages. Kemudian masukkan bawang putih, broccoli dan cream. Masak dlm seminit dua.

Masukkan pasta yg sudah direbus. Masukkan cheese dan black pepper. Kacau rata. Tekstur patutnya creamy. Kalau terlalu pekat, campurkan sikit dgn air rebusan pasta.

Cheeseburger Chili Mac & Cheese


CHEESEBURGER CHILI MAC & CHEESE by Rachael Ray

Bahan-bahannya:

250g macaroni
400g daging kisar
2 biji bawang besar ~ didadu
Sebatang carrot ~ didadu (optional)
2 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan mustard
Secawan stok ayam/daging ~ nak senang, ambil separuh kiub ayam dan hancurkan dlm secawan air.
Salt and pepper
2 sudu besar olive oil / 2 turns
1 mangkuk cheddar keju

Cara memasak:
1. Makaroni direbus al dente. Ikut arahan di pek pembungkusan. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan olive oil di kuali / non stick pan.
3. Masukkan daging kisar. Masak hingga perang.
4. Masukkan bawang besar dan carrot. Masukkan garam dan pepper (ambil dlm secubit besar, ala2 mcm chef selalu buat tu). Masukkan serbuk cili.
5. Kacau seketika. Bila bawang dah layu, masukkan sos cili, mustard dan secawan stok ayam/daging.
6. Kacau hingga kuah pekat. Banyak atau sikit kuah bergantung pada anda sendiri.
7. Bila kuah siap, masukkan dlm bekas yg ada makaroni tadi. Kacau rata.
8. Masukkan dlm dish casserole. Tabur keju. Masukkan dlm oven. Masak seketika hingga keju cair dan keperangan.

Ikan Goreng Dalam Sos Limau Purut

Originally from Charming Umi


IKAN GORENG DALAM SOS LIMAU PURUT

Bahan-bahannya:
2 ekor ikan bawal
1/4 cawan tepung serbaguna (*Ummi guna tepung jagung + sedikit lada sulah + sedikit serbuk cili kering + sedikit garam)
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Cara-caranya:
1. Bersihkan ikan dan keringkan. Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan
2. Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :-
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ aku guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak

Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
4. Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.

Asam Pedas Bungkus

Originally from Charming Umi


ASAM PEDAS BUNGKUS

Bahan-bahannya:
Ikan pari
1 cawan jus asam jawa
3 tangkai daun kesum
5 tangkai daun ketumbar (ni aku tak letak)
1 batang serai - diketuk
6 biji bendi
1 biji tomato - belah 4
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering (ni main taram letak suka hati sbb nak pedas)
1 labu bawang besar (tak letak)
3 ulas bawang merah (aku letak 6 ulas)
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara Memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa, garam dan daun kesum. Biarkan mendidih hingga pekat.
3. Masukkan ikan, bendi dan tomato. Masak hingga ikan masak dan bendi lembut.
4. Angkat dan hidangkan.

Siakap Steam


SIAKAP STEAM

Bahan-bahannya:
Seekor siakap
4 cm halia (aku letak byk jugak sbb nak hilangkan bau hanyir ikan)
Sayur (aku letak cendawan butang, celery, cauliflower dan carrot)
3 ulas bawang putih (dihancurkan dan digoreng dengan sedikit minyak)
Red capsicum (ni mak dia tak letak. aku letak sbb nak bg warna sikit n sbb aku suka)
3 batang serai
2 sudu tepung jagung (dibancuh dgn 1 1/2 cawan air)
Sos tiram (Boleh campur dgn tepung jagung)
Sos plum (Boleh campur dgn tepung jagung)

Cara membuatnya:
1. Ikan disiang dan dibersihkan. Lumurkan ikan dengan garam.
2. Masukkan dlm bekas pengukus.
3. Halia diracik dan ditabur di atas ikan.
4. Kukus.
5. Bila sudah setengah masak, masukkan sayur-sayuran dan serai yg telah diracik
6. Masukkan bawang putih yg telah digoreng.
7. Bila sayur hampir lembut, curah tepung jagung yg telah dibancuh dgn air tadi.
8. Setelah masak, tutup api. Siap utk dihidang

Moroccon Stewed Chicken

Originally from Charming Umi


MOROCCON STEWED CHICKEN

Ingredients:
1 lb boneless, skinless chicken thighs
1 large zucchini, cut into cubes
1 can (16oz) garbanzo beans
1 can (14.5oz) diced tomatoes
chopped fresh cilantro for garnish
1/2 tbsp olive oil
Salt and pepper to taste
1 cup chicken stock or water
1/2 tsp cayenne pepper
1 tsp ground cumin
1/2 tsp ground cinnamon

Directions:
1. Heat the oil in a large saute pan or a wide pot over medium high heat. Season the chicken thighs with salt and pepper, place them in the pan, and cook them for 2 to 3 minutes on each side, until they brown thoroughly. Add the zucchini and continue cooking, stirring occasionally.
2. When the zucchini pieces have browned lightly, add the garbanzo beans, tomatoes, chicken stock, cayenne, cumin, and cinnamon. Turn the heat to low and simmer for 10 to 15 minutes, until the chicken is tender and cooked through. Season to taste with more salt and pepper and garnish with chopped cilantro.

After-thought:
Actually, saya hanya buat half dari resipi nie sbb kami berdua saja. So pandai-pandai la adjust bahan. Resipi ni SEDAP. Kalau tgk bahan, rasa mcm takde rasa aje kan? Tapi saya suka bila dah siap masak. Mmg rasa sedap. Utk lebih pedas, maybe boleh tambah cayenne pepper.

Note:
Kita akan nampak bahan-bahan yg kita jarang guna.. zucchini, cayenne pepper, ground cumin, ground cinnamon. Terasa mcm mahal. Mcm herb, selalunya kita nak beli brand McCormick. Mahal kan? Sebenarnya, kita sebagai tukang masak kena pandai cari substitute. Cuba tanya, kalau saya tak guna bahan nie, terjejas tak rasa makanan?

So for zucchini, saya ganti dgn Japan Cucumber sbb zucchini dah habis.

For cayenne pepper, saya rasa mcm membazir je kalau beli. So saya guna serbuk cili Baba's!

Saya tak letak ground cumin.

Daripada beli ground cinnamon dari McCormick, korang boleh buat sendiri. Tumbuk ke kayu manis hingga jadi serbuk! Lagi murah!

Black Pepper Chicken Fajitas

BLACK PEPPER CHICKEN FAJITAS

Bahan-bahan:
Tortilla (Tortilla ada byk saiz. Aku beli yg khas utk buat fajitas)
Salad
Black Pepper roasted chicken ~ Carik kasar
Red capsicum ( atau dlm bahasa melayu: cili benggala warna merah) ~ potong panjang
White mushroom ~ potong nipis (ni takde pun takpe)
Salt and pepper
Salsa
Mayo
Chili Sauce
Ground black pepper

Cara-caranya:
1. Panaskan kuali. Masukkan 1 tbsp (table spoon) olive oil.
2. Masukkan red capsicum dan white mushroom. Bila capsicum dan mushroom dah separuh layu, masukkan ayam. Tumis hingga sebati.
3. Perasakan dgn garam dan pepper. Masukkan sedikit salsa (Aku hanya masukkan secubit garam dan secubit pepper. Salsa ada la dlm 3 sudu besar kot).
4. Tutup api dan angkat.
5. Panaskan tortilla dengan mengikut arahan yg tertera di plastik pembungkus.
6. Sudukan adunan ayam tadi ke atas tortilla. Letak salad, mayo, chili sauce.
7. Wrap / gulung / bungkus kemas-kemas.

Kek Batik


KEK BATIK

Bahan-bahannya:
350g biskut marie (ended up using only 300g)
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan Milo (aku guna brand lain. Mari boikot Milo)
2 biji telur
1/2 buku butter
1 cawan air
3/4 cawan gula

Cara membuatnya:
-Campurkan koko, milo,gula dan air di dalam periuk.
-Masak atas api yg sederhana besar sampai larut.
-Kemudian masukkan butter dan kacau hingga butter cair.
-Perlahankan api dan masukkan telur yg telah dipukul sedikit.
-Kacau hingga agak pekat.
-Tutup api.
-Masukkan biskut marie dan kacau rata. Masukkan biskut sikit-sikit. Senang nak ratakan. Kalau rasa dah cukup byk, tek perlu habiskan jumlah biskut tu.
-Masukkan dlm loyang. Tekan hingga padat dan rata. (Aku letak plastik kat atas tu dan ratakan dgn tgn)
-Sejukkan.

After thought:
Kek ni manis kalau ikut lidah saya. Next time, saya akan kurangkan gula.

Honey Panna Cotta

Originally from Charming Umi


HONEY PANNA COTTA

Bahan-bahannya:
40g gelatin
1 liter susu segar
1 liter whipping cream
360ml madu
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:
Masukkan semua bahan dalam periuk. Didihkan hingga gelatin larut. Then, transfer dlm bekas dan sejukkan selama 3 jam.

Nota: Hati-hati dlm memilih gelatin. Beli yg halal saja. Kalau ragu-ragu, jgn guna gelatin. Gantikan saja dgn serbuk agar-agar.

10g gelatin = 2 sudu besar gelatin.
1 sudu besar gelatin = 2 sudu kecil serbuk agar-agar.
10g gelatin = 4 sudu kecil serbuk agar-agar.

Oleh sebab itu (ceh, mcm maths pulak), 40g gelatin = 16 sudu teh serbuk agar-agar.

Korean-Style Pepper Steak

Originally from Charming Umi


KOREAN-STYLE PEPPER STEAK

Bahan-bahannya:
500g daging ~ dipotong nipis
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
1/2 biji capsicum merah ~ dipotong dadu
2 sudu besar kicap soya
1 sudu teh gula
1 1/2 sudu teh olive oil
1 ulas bawang putih ~ dipecah
1 sudu teh serbuk cili

Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan dlm ziplock. Goncang-goncang, buat tarian gelek kat dapur. Make sure semua bahan sebati. Nak perap setengah jam pun ok.
2. Panaskan kuali.
3. Tuang semua bahan ke dlm kuali. Masak hingga daging keluar air dan empuk. Ada la dlm kurang 10 minit sebab daging tu dah potong nipis. Therefore, tak ambil masa yg lama utk dimasak.

Black Pepper Beef

Originally from Charming Umi


BLACK PEPPER BEEF

Bahan-bahannya:
1/2 kg daging
Bawang besar - dihiris kasar ke, dipotong bulat ke.. x kesah la, korang yg nak mkn
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
Cili besar - dihiris
Tomato - dibelah 4
Sos Black Pepper
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air

Cara-caranya:
1. Daging dipotong, dicuci dan digoreng sebentar. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia dan cili besar hingga naik bau.
3. Masukkan serbuk black pepper Maggi atau sos black pepper.
4. Masukkan air dan kicap. Kacau seketika.
5. Masukkan daging dan bawang besar. Kacau hingga kuah pekat.
6. Masukkan tomato. Kacau seketika.
7. Siap utk dihidang.

Sup Ayam Hadnyai

Originally from Charming Umi


SUP AYAM HADNYAI

Bahan-bahan:
Seekor ayam - dipotong utk buat sup
7cm lengkuas - dihiris nipis dan ditumbuk pecah
5 batang serai - diketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
Tumis campur (atau 4 biji bunga lawang, 10 biji buah pelaga, 6 kayu manis, 6 bunga cengkih)
Daun sup - dihiris
Daun bawang - dihiris
Saderi- dihiris
Garam dan sedikit gula

Bahan kisar:
6 biji bawang putih
10 biji bawang merah
6 biji cili merah
4cm halia

Cara Memasak:
1. Tumis bahan kisar, lengkuas, serai, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk jintan manis hingga wangi.
2. Masukkan ayam. Kacau rata. Tutup periuk dan biarkan selama 5 minit.
3. Masukkan batang saderi.
4. Masukkan 10 cawan air dan biarkan hingga menggelegak.
5. Tambah garam dan sedikit gula. Seimbangkan rasa.
6. Taburkan daun bawang dan daun sup.
7. Siap utk dihidang.

Chicken Teriyaki

Originally from Charming Umi


CHICKEN TERIYAKI

Bahan-bahannya:
Setengah ekor ayam - potong kecil-kecil
3 sudu besar madu
3 biji bawang putih - diparut
3 inci halia - diparut
4 sudu besar kicap manis
1 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula

Cara membuatnya:
1. Perap semua bahan selama setengah jam. Make sure digaul rata.
2. Panaskan non-stick pan. Tuang semua bahan ke dalamnya. Tutup dengan penutup periuk. Kacau sesekali utk mengelakkan hangus.
3. Bila sos dah berkurangan/sedikit kering, boleh diangkat dan dihidang.

Nota: Sos akan sedikit berbuih. Tidak mengapa. Hanya perlu kacau rata selalu agar warna tu rata.

Ayam Percik

Originally from Charming Umi


AYAM PERCIK

Bahan-bahan:
Satu setengah ekor ayam (seekor tu aku potong 12 kerat)
6 cawan santan pekat (Rasanya kalau 4-5 cawan pun, cukup)
Satu cawan air asam jawa
2 sudu kecil halba
Garam
Tepung ubi kayu atau tepung gandum

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
10 biji bawang merah
3cm halia
10 batang serai

Cara memasak:
1. Bersihkan ayam. Lumur ayam dengan garam dan tepung. Bilas bersih.
2. Panaskan kuali. Masukkan bahan kisar ke dlm kuali. Masukkan ayam. Masukkan santan, halba dan air asam jawa.
3. Masak hingga kuah tinggal sedikit. Pastikan semuanya sebati. (Jika nakkan kuah utk ayam, tinggalkan kuah tu ikut kuantiti yg dikehendaki. Kemudian perasakan dengan garam).
4. Alih ayam ke oven dan panggang hingga masak.

Nota: Kalau setakat nak ratah ayam, rasanya tak perlu ada kuah. Tapi kalau nak mkn dgn nasi, kuah wajib sbb ayam tu agak kering

Ayam Perap Cik Nani

Originally from Charming Umi


AYAM PERAP CIK NANI

Bahan-bahannya:
Seekor ayam - Dipotong 12
1 cawan gula
1/2 sudu besar kunyit tepung
3/4 sudu besar garam

Untuk dikisar kering (sukatan selepas dikisar):

5 sudu teh serbuk ketumbar
5 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih

Untuk dikisar:

20 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
2cm halia
6 batang serai
Cili kering (nak guna 2 sudu je nanti)

Cara-caranya:

1. Masukkan semua bahan dalam satu tupperware besar. Gaul ratakan. Perap selama 4 jam. Kalau nak lagi sedap, perap la lebih sehari. Kalau taknak masak semua, simpan selebihnya di tempat dingin beku.

2. Bila nak masak, masak dgn menggunakan minyak yg sedikit (mcm korang nak masak sayur goreng). Masukkan ayam dan bahan perap tu. Tutup kuali. Api biar sederhana besar. Kacau bila perlu (utk elakkan hangus kat bawah). Bila ayam dah masak, bahan perap dan kuah dah pekat, leh angkat. Hidang dgn nasi panas.

Ayam Masak Sambal

Originally taken from Charming Umi


AYAM MASAK SAMBAL

Bahan-bahannya:
Seekor ayam - dipotong ikut suka nak besar mana.. hehe
5 ulas bawang kecil - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris ikut suka nak besar mana
4 senduk (3 senduk) cili kering yg sudah diblender
3 sudu besar sos cili
2 sudu gula
1/2 cawan air
3 biji tomato - dibelah empat atau 6
Minyak utk menggoreng ayam dan memasak

Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dan diketepikan.
2. Panaskan minyak utk menumis.
3. Tumis bawang kecil hingga layu. Masukkan cili kering, sos cili dan tumis sampai masak.
4. Masukkan bawang besar.
5. Masukkan 2 sudu gula dan air
6. Biarkan kuah pekat sikit dan bawang lembut.
7. Masukkan ayam. Kacau rata.
8. Masukkan tomato (aku masukkan last sekali sbb tak suka tomato tu lembik sgt)
8. Siap utk dihidang

Ayam Masak Lemak Cili Api

Originally from Charming Umi



AYAM MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahan:
Ayam
Kentang
Serai
Santan
Bawang kecil, bawang putih, cili api, halia (di blender)
Serbuk kunyit (kalau nak pakai kunyit hidup, blender sekali)

Cara memasaknya:
1. Ayam dipotong dan dibersihkan. Then, masuk dlm periuk.
2. Sediakan bahan-bahan yg nak di blender. Lepas blender, tuang je dlm periuk tu.
3. Letak periuk atas dapur. Nyalakan api.
4. Masukkan serai yg dah dititik dan serbuk kunyit.
5. Masukkan kentang kalau nak ia cepat empuk. (Kalau taknak masuk awal-awal, masukkan bila nak masuk santan cair nanti).
5. Biarkan ayam tu kecut (org kata, keluar air).
6. Sediakan santan. Asingkan santan pekat dan santan cair.
7. Bila ayam dah kecut sikit, masukkan santan cair.
8. Agak-agak nak siap masak tu, masukkan santan pekat.
9. Tunggu hingga santan masak. Siap!

Kunci kejayaan nak masak lauk ni dgn sedapnya ialah penggunaan cili api yg banyak. Pedas, baru la sedap! Hehehe.. Lauk ni kena sentiasa dikacau utk elakkan pecah minyak.

My first post

Setelah puas menepek resipi di Charming Umi, rasanya saya perlu ada new blog yg dikhaskan utk berkongsi resipi-resipi yg saya dah cuba.

Ahaks, penggunaan ayat di dalam blog ni boleh dikategorikan as 'santai'.. sama seperti di blog Charming Umi. Tak reti nak skema-skema. Jadi maaf la eh.

Resipi yg saya cuba diambil dari resipi yg diajar oleh Mama dan resipi yg dikutip di buku dan blog. Jadi terpulang pada korang utk mencuba dan mengubah ingredients yg disenaraikan.

Ok, this is my first post. I'll update the blog design first. Then, I'll post one recipe. Insya Allah, aku akan masukkan semua resipi yg ada dlm Charming Umi dulu. Lepas tu barulah masukkan fresh new recipe yg aku dah cuba.

Thanks!
Related Posts with Thumbnails