Monday, September 27, 2010

Daging Prun

Maaflah kepada semua. Blog ni dah lama tak di update eventhough dapur kat rumah masih berasap. Masak biasa-biasa je. Jadi, tak terasa nak update kat sini.

Ni resipi yg saya baru cuba. Dah 2 kali saya buat. Tu pun sebab ada stok prun kat dapur. Resipi saya gali dari dapur Ummi.

Lauk di sedap dimakan dengan nasi minyak. Tapi kalau mkn dgn nasi putih pun, sedap jugak.


DAGING PRUN


Bahan-bahannya:
600gram daging ~ dipotong nipis
1/2 cawan buah Sunsweet Prun ~ dimesin halus dengan sedikit air
5 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
4 ulas bawang putih ~ dihirs
10 ulas bawang merah ~ dihiris
2 inci halia ~ dihiris halus

Cara memasak:
1. Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dihiris sehingga wangi.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan air. Biarkan masak hingga daging lembut.
4. Masukkan buah prun dan garam. Biarkan hingga kuah pekat. Kacau sesekali.
5. Tutup api. Sedia utk dihidang

Wednesday, September 1, 2010

Bergedil Daging

Bergedil tidak boleh dipisahkan dengan soto. Betul kan? Tapi saya lagi suka mkn bergedil begitu saja. Sedap je mengunyah.

Resipi di bawah diambil dari MyResipi. Ramai dah cuba resipi ni dan semuanya bagi positive feedback. Ni percubaan kali pertama saya membuat bergedil. Saya suka saiz comel-comel agar senang anak nak pegang.

Resipi di bawah ialah utk bergedil daging.

BERGEDIL DAGING


Bahan-bahannya:

1kg kentang ~ dikupas dan dipotong bulat
300 gram daging cincang
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit garam
Secekak daun sup ~ dipotong halus
Sedikit daun kucai ~ dipotong halus. Ni saya tambah sendiri
3/4 cawan bawang goreng
2 biji telur ~ dipisahkan kuning dan putih

Cara membuatnya:
1. Kentang digoreng sehingga masak. Kemudian, tumbuk kentang sehingga lumat. Ketepikan di dalam sebuah bekas.
2. Bawang putih, garam dan serbuk lada putih ditumbuk halus. Kemudian, tumis dengan minyak yg sedikit.
3. Setelah naik bau, masukkan daging cincang. Masak hingga daging bertukar warna dan air kering.
4. Setelah daging siap, masukkan ke dalam bekas kentang tadi.
5. Masukkan bawang goreng, kuning telur, daun sup dan daun kucai ke dalamnya.
6. Gaul rata. Kemudian, bentukkan bergedil ikut besar yg anda kehendaki.
7. Panaskan minyak di dalam kuali. Setelah minyak betul-betul panas, celupkan bergedil ke dalam putih telur dan masukkan ke dlm kuali.
8. Tunggu hingga bawah bergedil betul-betul masak, kemudian barulah diterbalikkan. Ini untuk mengelakkan bergedil daripada pecah.
9. Setelah masak, angkat dan ketepikan. Siap untuk dihidang.
Related Posts with Thumbnails