Tuesday, November 30, 2010

Shrimp Fra Diavolo

"Italians named this dish after the devil because of its fiendishly spicy heat"

I love pasta. Rasanya memasak spaghetti dengan cara ini lebih menyihatkan daripada menggunakan sauce yg dibotolkan atau ditinkan.

SHRIMP FRA DIAVOLO
Taken from Men's Health


Bahan-bahannya:
Udang ~ dibuang kulit dan urat
14oz crushed tomatoes
2 biji bawang putih ~ dicincang
2 sudu kecil red-pepper flakes
Spaghetti
1/2 sudu besar minyak atau olive oil
1 biji bawang besar ~ didadu
1/4 sudu kecil dried oregano
Salt and pepper to taste
2 sudu besar daun parsley yg dicincang

Cara memasak:
1. Spaghetti direbus al dente.
2. Panaskan kuali/pan. Masukkan minyak, bawang putih, bawang besar, red-pepper flakes dan dried oregano. Tumis hingga bawang lembut.
3. Masukkan crushed tomatoes.
4. Masukkan udang.
5. Masukkan garam dan pepper. Masak dlm 3-4 minit.
6. Toskan pasta yg dah dimasak al dente. Masukkan sauce tadi dan gaulkan.
7. Taburkan daun parsley.

Ni resipi sihat kerana ia mengandungi 470 calories, 43 grams (g) protein, 61 g carbohydrates, 8 g fat (1 g saturated), 7 g fiber, 1,075 milligrams sodium.

Walaupun resipi ni dilabelkan "fiendishly spicy heat", rasanya rata-rata rakyat Malaysia takkan rasa ianya pedas. So kalau nak pedas, boleh gunakan 4 sudu kecil red-pepper flakes.

Selamat mencuba!

Thursday, November 4, 2010

Ayam Masak Merah

My last post was on Sept 27, 2010. Sorry sgt sbb jarang update. Hikhik. Blog lagi 2, boleh pulak update hari-hari eh.

Ok la, saya nak share satu lagi resipi. Saya sgt gemar mkn ayam masak merah. Kalau kenduri kahwin tapi takde ayam masak merah, rasa mcm kurang berseri pulak.

Resipi ni dari dapur Ummi. Suka sgt refer resipi kat sana sbb sesuai dengan tekak kami sekeluarga yg sukakan makanan pedas.

Presentation dlm gambar agak out tp rasa tetap sedap!


AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (Dipotong dan dibersihkan. Gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak).
3 senduk cili kisar yg telah dicampur dengan bawang merah dan bawang putih
1/2 botol sos tomato Aminah Hassan

Bahan tumis:
3 ulas bawang putih ~ diketuk
2 ulas bawang merah ~ ditumbuk kasar
1 inci halia ~ diketuk
2 batang serai ~ diketuk
1 kulit kayu manis
1 sudu kecil buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Sedikit gula dan garam
1 cawan air ~ untuk kuah
1 labu bawang besar ~ dihiris
Buah tomato / nenas ~ jika perlu
Sedikit daun bawang utk hiasan
Sedikit minyak utk menumis

Cara memasak:
1. Panaskan kuali dengan lebihan minyak goreng ayam tadi. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
2. Bila dah wangi, masukkan cili kisar dan kacau. Masukkan serai, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Kacau dan biar cili garing.
3. Masukkan air dan kacau. Tambah air jika inginkan kuah yg banyak. Kacau sebentar.
4. Masukkan sos tomato dan kacau hingga kuah pekat.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Bila dah pekat, masukkan bawang besar dan ayam goreng. Kacau rata.
7. Masukkan tomato/nenas jika perlu. Sebatikan ayam dengan kuah.
8. Biarkan sedikit pekat. Angkat dan hidangkan.
Related Posts with Thumbnails