Friday, October 28, 2011

Spaghetti Aglio Olio

Selalunya I suka makan Spaghetti Bolognese. Dulu memang tak pandang Aglio Olio nie sebab nampak sangat tak pedas. Tetapi sejak cuba makan di Marmalade Cafe, terus rasa sedap pulak kalau masak spaghetti macam ni lebih-lebih lagi bila letak banyak buah zaitun yang masam manis tu.

Resipi diambil dari Mat Gebu tapi I tukar sikit la. Tengok apa yang ada kat pantry juga kan? Tapi tetap sedap. My daughter makan sampai licin!

SPAGHETTI AGLIO OLIO


Bahan-bahannya:

1oo gram spaghetti
1 biji bawang holland ~ didadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
1/2 biji red capsicum ~ didadu
1/2 camca teh herba Basil ~ jenis kering dalam botol
10 biji buah zaitun hitam
10 ekor udang
1 biji tomato merah ~ didadu
Garam secukup rasa
Lada hitam yang dikisar
Olive oil untuk menumis (bkn jenis EVOO)

Cara Memasak:

1. Didihkan air dalam periuk. Masak spaghetti seperti yang tertulis di paket. Selepas masak, toskan dan letak dalam mangkuk. Tuang sedikit minyak zaitun dan gaul rata. Ketepikan.

2. Di dalam kuali, panaskan sedikit minyak zaitun untuk menumis. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan tomato. Masak hingga tomato lembut.

3. Masukkan udang, buah zaitun dan capsicum. Masak hingga udang berubah warna.

4. Masukkan basil, lada hitam dan garam secukupnya. Masukkan spaghetti tadi dan kacau rasa. Seimbangkan rasa. Tutup api.

5. Sendukkan ke dalam pinggan. Taburkan lada hitam dan tuangkan sedikit olive oil di atasnya. Siap untuk dimakan.
Related Posts with Thumbnails