Monday, January 30, 2012

Oreo Milkshake

Kat rumah ni, jarang nak beli ice cream. Memang tak ajar anak makan ice cream sangat. Kalau dia nak makan, ada la 1-2 kali dalam sebulan. Kena tunggu dia besar dan boleh fikir secara rasional, baru la boleh bagi dia makan ice cream. Kalau sekarang, mau tiap-tiap hari dia nak makan.

Recently, I bought a pint of vanilla ice cream. Tekak terasa nak makan. Alang-alang, terus beli bekas besar. Dalam hati, "Wah, ni boleh la buat Oreo Milkshake camni".

And yes, I buat malam tadi. Saja je nak menyambut hubby yang baru pulang dari Terengganu. Kesian dia. Malam baru sampai rumah. Lapar pulak tu. Nasib baik I dah masakkan lauk kegemaran dia. Tambah pulak, goreng keropok lekor. Sedap!

Oreo Milkshake


Bahan-bahannya:

250ml susu full cream (change to low fat milk for a healthier version)
8 sudu aiskrim vanilla
8 keping Oreo

Cara membuatnya:
1. Campurkan kesemuanya di dalam mesin pengisar.
2. Blend hingga semuanya sebati.
3. Tuang ke dalam gelas yang disediakan.
4. Boleh hancurkan sedikit Oreo untuk ditabur di atasnya.

Minuman macam ni kena terus diminum. Yummy! Kalau nak feel macam minum ice blended, hanya tambahkan ais ketika kisar semua bahan tersebut.

Thursday, January 12, 2012

Steam Eggs

Ahaks, nama juadah yang telah di Inggeris kan.. semacam je bunyinya.

Ni telur steam... telur kukus. Sama je. Resipi dapat dari CMG. Thank you. Dah lama nak cuba tapi masa tu takde pengukus. Bila dah ada ni, cepat-cepat buat sebab nak tau apa rasanya.

Memang sedap! Next time nak tambah cili lebih sikit. Bagi pedas sikit.

STEAM EGGS


Bahan-bahannya:

3 biji telur
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
1 biji cili merah ~ dibuang biji dan dipotong dadu
1 biji tomato ~ dibuang biji dan dipotong dadu
Daun bawang secukupnya ~ dihiris pendek (I guna daun kuchai je)
Garam secukup rasa
Secubit gula
Secubit lada hitam
Satu sudu besar minyak masak
Potongan ayam (I guna udang je. Potong kecil-kecil)

Cara-caranya:

1. Panaskan pengukus. Sementara tunggu air kukusan menggelegak, satukan kesemua bahan dalam satu bekas.
2. Lengserkan bekas atau ramekin dengan butter atau minyak masak. Tuang adunan telur ke dalam bekas.
3. Kukus selama 10 minit dengan menggunakan api besar. Siap untuk dihidang.

Boleh makan begitu sahaja. Boleh makan cicah sos. Boleh juga dimakan bersama nasi. Ikut tekak masing-masing nak makan macam mana. Janji masuk dalam perut :)

Tuesday, January 3, 2012

Kek Karamel Pelangi

Dapur orang lain dah banyak hasilkan kek nie. I baru nak buat. Kalau orang lain dapat resipi ni dari Internet, I pula lain ceritanya. I rasa kek ni dulu. I teringin nak buat sendiri. Kalau orang jual, harganya memang mahal sebab termasuk service charge. Bila buat sendiri, lebih rasa puas hati bila kek licin dalam masa yang singkat.

Terima kasih kepada tuan punya resipi. Tak sure resipi asal dari mana tapi rasanya ramai mencuba bila resipi ni dikongsi di WHI. Resipinya bila dibaca rasa panjang berjela dan nampak rumit tapi sebenarnya tidak.

Kek Karamel Pelangi from Delima Catering


UNTUK GULA KARAMEL

2 sudu besar gula

~ Masukkan ke dalam loyang pembakar. Panaskan di atas api. Biarkan hingga gula cair dan berwarna perang. Tak perlu dikacau. Make sure gula tidak terlalu perang. Kalau terlalu masak, gula akan pahit. Lepas cair, tutup api dan ratakan gula di seluruh dasar loyang. Biarkan sejuk seketika.

UNTUK MERINGUE
Bahan-bahannya:

6 biji putih telur
70g gula kastor
1 sudu teh cream of tartar (atau boleh ganti dengan 1 sudu teh cuka)

Cara membuatnya:

1. Pukul putih telur hingga kembang.
2. Masukkan cream of tartar. Pukul seketika.
3. Masukkan gula kastor. Pukul hingga kembang dan glossy. Jika adunan diterbalikkan, ia tidak tumpah. Itu menunjukkan aduna meringue dah siap. Ketepikan.

UNTUK KEK
Bahan-bahannya:

140g tepung gandum
3 biji kuning telur
70g gula kastor
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak
135ml air masak

Cara membuatnya:
1. Pukul kuning telur, minyak dan air masak.
2. Masukkan gula kastor dan pukul hingga adunan kembang sekali ganda.
3. Masukkan campuran tepung dan baking powder yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gunakan putaran paling perlahan. Don't overbeat.
4. Ambil 1/3 campuran meringue dan masukkan ke dalam adunan kek. Kaup balik. Masukkan lebihan meringue dan kaup balik hingga sebati. Don't overbeat.
5. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna. Sebatikan warna tersebut.

UNTUK KRIM KARAMEL
Bahan-bahannya:

3 biji kuning telur
1/2 tin susu cair
70g gula kastor

Cara membuatnya:
1. Satukan kesemuanya bahan dalam satu mangkuk. Kacau rata. Jangan sampai berbuih. Jika berbuih, karamel mungkin akan merekah selepas siap dibakar nanti.
2. Gunakan penapis dan tuang ke dalam loyang yang berisi gula hangus yang dibuat pada awal tadi.
3. Masa tuang, akan kedengaran seakan bunyi kaca pecah.

ASSEMBLE

1. Masukkan adunan kek yang telah diwarna secara berselang seli. Jika nak bagi jalur nampak jelas, boleh sudukan 6 sudu besar adunan untuk setiap warna. Buat hingga habis.
2. Bakar secara double boil atau bath marie selama 1 jam. (I guna cara bath marie).
3. Gunakan cake tester untuk pastikan kek betul-betul telah masak.
4. Setelah kek masak, tutup api oven. Biarkan kek di dalam oven untuk 10 minit atau hingga tepi kek merekah dari loyang.
5. Setelah 10 minit, keluarkan dan terbalikkan ke dalam pinggan.
6. Jika ada lelehan gula karamel, cepat-cepat lapkan dengan kertas tisu dapur. Ini untuk mengelakkan kek daripada basah.
7. Sejukkan di dalam peti ais

APA YANG ANDA PERLU TAHU

1. Make sure putih telur untuk meringue tidak bercampur dengan kuning telur walaupun sedikit. Kehadiran sedikit kuning telur akan menyebabkan meringue tidak menjadi.
2. Untuk mendapatkan kek yang tinggi dan lapisan karamel yang tebal, gunakan loyang berukuran 8 inci. I gunakan loyang berukuran 10 inci. Hasilnya, lapisan karamel tak tebal tapi tetap la licin kan? Hehehe..
3. Tidak perlu memasak adunan krim karamel tu. Memadai sebatikan semua bahan.
4. Kalau nak gunakan SRF pun boleh. Cuma jangan tambah baking powder.
5. Memadai guna 2 sudu besar gula untuk gula hangus. Gula yang berlebihan akan menyebabkan banyak air gula tumpah ketika kita terbalikkan kek. Jika dah cuba buat resipi ni sekali dan nampak banyak air gula tumpah, boleh kurangkan kandungan gula ketika cubaan kali kedua.
6. Tidak perlu melengser loyang.

Ni masa buat kali pertama. Adunan kek nampak bercampur dengan karamel.

Time cuaca panas, memang laju je kek ni masuk tekak. Tak puas makan. Kalau betul caranya, kek ni memang menjadi.
Related Posts with Thumbnails