Wednesday, February 8, 2012

Chocolate Raspberry Pavlova

Ada cerita di sebalik resipi ini.

5 tahun lepas, I dapat buku resipi Nigella Lawson di hari perkahwinan. Kawan-kawan memang tau I suka Nigella Lawson dan Jamie Oliver. Masa kahwin tu, 2-2 buku I dapat. Happy sangat sebab buku diorang kan mahal.

Bila belek buku Nigella Lawson, ternampak resipi ni. Sesuatu yang baru sebab selama ni, I makan pavlova biasa yang berwarna cream tu je. Mesti sedap kalau dah ada chocolate kan?

Tapi tak juga cuba :p

Hinggalah sorang kawan blogger buat pavlova baru-baru ni. Terus teringat dark chocolate dan cocoa powder kat rumah. Tinggal beli raspberry je. Balik dari bawa anak ke zoo, terus buat chocolate raspberry pavlova.

Gambar sedikit off sebab gambar yg I ambil awal-awal tu, tak tabur chocolate shaved lagi. Lepas dah makan separuh, baru sedar. Ahaks, so tabur-tabur.. terus snap. Maka rupanya tidak mengancam tapi rasa memang mengancam. Kira mengancam la kot sebab hubby dan anak berebut makan!

Here is the recipe.

Chocolate Raspberry Pavlova by Nigella Lawson


Bahan-bahan untuk meringue:

6 biji telur - guna jenis LARGE
2 cawan gula kastor
3 sudu besar cocoa powder - sifted
1 sudu kecil cuka makan
2 oz dark chocolate - hiris halus

Bahan-bahan untuk topping:

2 cawan heavy cream
Raspberries
Chocolate shaved

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah. Sediakan baking sheet. Lukiskan bulatan berdiameter 9 inci di atas kertas. Kalau taknak pun takpe. Bila meringue dah dituang nanti, pandai-pandai la buat bulatan. Kalau dah lukis, terbalikkan baking sheet agar adunan tak kena kesan pensil tu :)

2. Pukul putih telur hingga menjadi foam peak. Kemudian, terus pukul adunan sambil masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga adunan menjadi kental dan berkilat.

3. Taburkan cocoa powder, dark chocolate yang telah dihiris halus dan cuka makan. Kaup balik perlahan-lahan hingga adunan sebati.

4. Setelah sebati, tuang ke atas baking sheet. Buatkan ia jadi bentuk bulatan. Licinkan bahagian tepi dan atas dengan menggunakan spatula.

5. Masukkan ke dalam oven dan terus turunkan suhu ke 150 darjah. Bakar selama sejam 15 minit. Apabila siap, pavlova akan kelihatan keras di bahagian luar tetapi lembut di bahagian dalam.

6. Tutup oven. Bukan sedikit pintu oven dan biarkan pavlova di dalam oven sehingga betul-betul sejuk.

7. Sebelum menghidang, pukul heavy cream hingga kental. Agak lama juga nak pukul ni. Pukul je sampai jadi =)

8. Setelah siap, sapukan ia ke atas pavlova. Susun buah raspberry dan taburkan chocolate shaved di atasnya.
Related Posts with Thumbnails