Tuesday, November 30, 2010

Shrimp Fra Diavolo

"Italians named this dish after the devil because of its fiendishly spicy heat"

I love pasta. Rasanya memasak spaghetti dengan cara ini lebih menyihatkan daripada menggunakan sauce yg dibotolkan atau ditinkan.

SHRIMP FRA DIAVOLO
Taken from Men's Health


Bahan-bahannya:
Udang ~ dibuang kulit dan urat
14oz crushed tomatoes
2 biji bawang putih ~ dicincang
2 sudu kecil red-pepper flakes
Spaghetti
1/2 sudu besar minyak atau olive oil
1 biji bawang besar ~ didadu
1/4 sudu kecil dried oregano
Salt and pepper to taste
2 sudu besar daun parsley yg dicincang

Cara memasak:
1. Spaghetti direbus al dente.
2. Panaskan kuali/pan. Masukkan minyak, bawang putih, bawang besar, red-pepper flakes dan dried oregano. Tumis hingga bawang lembut.
3. Masukkan crushed tomatoes.
4. Masukkan udang.
5. Masukkan garam dan pepper. Masak dlm 3-4 minit.
6. Toskan pasta yg dah dimasak al dente. Masukkan sauce tadi dan gaulkan.
7. Taburkan daun parsley.

Ni resipi sihat kerana ia mengandungi 470 calories, 43 grams (g) protein, 61 g carbohydrates, 8 g fat (1 g saturated), 7 g fiber, 1,075 milligrams sodium.

Walaupun resipi ni dilabelkan "fiendishly spicy heat", rasanya rata-rata rakyat Malaysia takkan rasa ianya pedas. So kalau nak pedas, boleh gunakan 4 sudu kecil red-pepper flakes.

Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts with Thumbnails