Monday, December 12, 2011

Ayam Goreng Berempah


Kadang-kadang, bosan juga bila asyik ulang lauk yang sama. So minggu lepas, keluarkan 2-3 buah Majalah Rasa dan bagi hubby tengok. Dia pilih Ayam Goreng Berempah.

Resipi senang macam ni memang sesuai untuk kita yang sibuk bekerja. Ringkas dan sedap.

Ayam Goreng Berempah
diambil dari Majalah Rasa

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam
100g serbuk kari
3 tangkai daun kari
1 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
Garam secukup rasa

Dikisar halus:

6 batang serai
10 biji bawang kecil
5 biji bawang putih
10g halia
10g lengkuas
2 sudu besar biji ketumbar

Cara memasak:
1. Gaulkan semua bahan-bahan (kecuali daun kari) hingga sebati. Perap selama 15 minit.
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng. Goreng ayam tersebut bersama daun kari.
3. Sedia untuk dihidang.

2 comments:

Ely Hasrul said...

cis lapo! tp arinih aku nk beli cempedak lahgik hehe

Liz said...

hehe, aku baru mkn cempedak goreng semalam.

Related Posts with Thumbnails