Wednesday, July 21, 2010

Ikan Goreng Berempah

Hari Khamis minggu lepas, dah kepenatan. Nak masak simple je. Sambal ikan bilis masih ada banyak lebih. So masak je Ikan Goreng Berempah ni sebagai pelengkap.

Resipi diselongkar di dapur Ummi. Thanks Ummi!

IKAN GORENG BEREMPAH

Bahan-bahannya:
2 ekor ikan
1cm halia *
4 ulas bawang putih *
3cm kunyit *
1 sudu besar serbuk kari
Garam secukupnya
* Ditumbuk

Cara memasak:
1. Ikan disiang, dibersihkan dan dikelar.
2. Gaulkan dengan bahan tumbuk, garam dan serbuk kari.
3. Perap selama sejam.
4. Goreng hingga garing. Masukkan sekali lebihan bahan tumbuk tadi.
5. Setelah masak, angkat dan ketepikan. Bolehlah tapis bahan tumbuk yg digoreng tadi. Tabur di atas ikan.
6. Sedap dimakan ketika panas.

No comments:

Related Posts with Thumbnails