Sambal udang mmg feveret kat rumah nie. Kalau kat rumah Seremban, lg la diorg suka. Masak la berapa kilo pun, gerenti habis!
Mama punya sambal mmg simple. Tak perlu nak potong bawang kecil utk ditumis ke, tak perlu letak macam-macam. Tapi hasilnya, dpt la sambal udang yg sedap dan manis semulajadi.
According to mama, utk dptkan manis semulajadi, jgn kopek kulit udang sampai habis. Buang hujung dan kepala udang. Pastu trim kaki-kakinya yg panjang itu. Siap! Then, tak perlu letak air asam utk seimbangkan rasa masam manis. Bawang besar mesti cukup sbb bawang besar kan manis. Mmg sambal yg mama ajar sgt simple dan senang tp sedap. Aku suka!
Utk lagi sedap, make sure cili kering yg korang gunakan adalah dari jenis yg pedas. Meleleh!
Bahan-bahan:
Udang
Cili kering yang telah ditumbuk/dikisar
Bawang besar ~ dihiris sederhana tebal
Sedikit gula dan air
Garam secukupnya
Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Masukkan cili kering dan garam. Tumis cili kering hingga garing.
2. Masukkan bawang besar.
3. Masukkan sedikit gula dan air.
4. Setelah bawang sedikit layu, masukkan udang.
5. Kacau rata.
6. Tutup api setelah udang masak. Siap utk dihidang.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
No comments:
Post a Comment