Tuesday, August 24, 2010

Ayam Bakar Lada Hitam Bermayonis

Teringin nak cuba resipi yg diambil dari blog Ummi nie. Kebetulan, semua orang balik ke rumah pada minggu lepas. Maka, terkorbanlah 2 ekor ayam utk dimakan ketika berbuka puasa.

Gambar saya tak la secantik gambar Ummi sebab Ummi ada letak sos dan mayonis. Saya bakar saja kerana dah siapkan sambal ikan bilis sebagai lawan ayam bakar nie.

AYAM BAKAR LADA HITAM BERMAYONIS


Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam ~ bersihkan dan cucukkan dengan garfu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cm halia
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
Sedikit lada sulah

Cara membuatnya:

1. Blend bawang besar, bawang putih dan halia hingga hancur.
2. Masukkan ke dalam bekas besar. Campurkan dengan bahan-bahan lain kecuali ayam dan mayonis.
3. Masukkan ayam dan mayonis.
4. Gaul rata. Perap dlm peti ais selama 2-3 jam.
5. Bakar pada suhu 180C selama 40 minit hingga ayam bertukar warna perang keemasan. Balik-balikkan ayam agar ayam dibakar rata. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails