Tak tahu dari mana asal usul lauk ni tapi saya selalu jumpa di kenduri kendara di Negeri Sembilan terutamanya di kawasan kampung. Tak kesah la kenduri doa selamat, kenduri tahlil, kenduri akikah, kenduri kahwin pun ada jumpa.
Tapi kat Negeri Sembilan je selalu nampak. Negeri-negeri lain tak pernah jumpa.
Masakan ni mudah tapi saya tak pernah terfikir nak masak sendiri. Sebab rasa rasa lauk ni special. So tunggu je kenduri, time tu boleh jadi mcm beriye sgt nak mkn lauk nie. Usually, saya tak kesah kalau tuan rumah tak bagi bekal lauk tapi lauk ni mesti wajib bungkuskan utk saya. Hehehe..
Cuma 2-3 hari lepas, asyik terbayang lauk ni. Dgn musim durian.. dgn nampak tempoyak di sana sini.. terus rasa nak masak. Tak boleh tunggu dah.
Nasib baik duduk kat Hulu Langat. Senang jugak la nak dpt bekalan pucuk ubi. Kalau takde pun, boleh je ambil kat belakang rumah. Tapi dah tiap-tiap hari balik lambat, mana la boleh nak petik pucuk ubi maghrib-maghrib kan?
So tgk kat kedai, ada! Terus beli tempoyak sekali. Beli seikat pucuk ubi je sebab makan berdua. Tapi dpt la dlm semangkuk besar. Dpt la lepaskan hajat nak mkn. Kalau tak, dok teringat je.
Ni resipi dari my mama. Layan...
TEMPOYAK PUCUK UBI
Bahan-bahan utk dihiris halus:
Seikat pucuk ubi
3 batang serai
2 helai daun kunyit
Bahan-bahan utk ditumbuk / blender:
Cili api ~ ikut suka nak pedas atau tak
Seinci kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
2 senduk tempoyak
2 cawan santan
Petai
Segenggam ikan bilis
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Pucuk ubi, serai dan daun kunyit dihiris halus. Masukkan dlm periuk/kuali.
2. Masukkan cili api dan kunyit hidup yang telah ditumbuk/blender.
3. Masukkan bahan-bahan lain.
4. Letak periuk/kuali atas api. Perasakan dengan garam.
5. Masak hingga pekat.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
2 comments:
wow...tp sini xde tempoyak...huhu
btw, resepi vadey dah diupload ;p
heheh, kata la ko rindu nak mkn tempoyak. ko xleh wat tempoyak kat sana. nanti jd mcm kwn aku, kena marah dgn org putih. konon bau busuk sgt. ape la
Post a Comment