Friday, December 2, 2011

Sambal tumis pekat sotong

Rasanya semua orang tahu masak sambal tumis kan? Perasan tak, kalau kita buat sambal tumis sotong, kuah akan sedikit berair? Kalau nak pekat, kita kena masak lama sikit. Tapi masak lama sangat pun tak boleh. Nanti sotong tu dah terlebih masak.

I ada dapat satu petua dari seorang blogger. Maaf, lupa siapakah namanya. Sebenarnya, ia bukan petua. Cuma dia share resipi sambal tumis sotong dia. Yang menariknya, dia letakkan sedikit gula melaka. Dapatlah kuah yang pekat tetapi tidak manis.

I fall in love with this method sebab memang menarik rupa sambal sotong tu. Hehehe.

Sambal Tumis Pekat Sotong


Bahan-bahannya:

Sotong ~ disiang dan dibersihkan
Cili kering ~ dikisar halus
Bawang besar ~ dihiris kasar
Satu sudu besar gula pasir
Sedikit hirisan gula melaka
Garam secukup rasa

Ada orang blender kan sekali bawang kecil dan bawang putih bersama cili kering. Terpulang pada tukang masak. I punya sambal tumis jenis simple tapi rasa tetap sama.

Cara memasak:

1. Tumis cili kering yang telah siap dikisar. Api biar perlahan. Jangan nak cepat je. Bila dimasak dengan api perlahan, rasanya lebih sedap. Eventhough letih la nak mengacau selalu agar tak berkerak. Kalau taknak cili tu memercik sangat, terus masukkan garam masa ni.

2. Bila sambal dah masak, masukkan hirisan bawang besar. Tumis seketika hingga bawang sedikit layu.

3. Masukkan gula pasir. Kacau. Masukkan sotong dan masak seketika.

4. Bila sotong hampir masak, masukkan hirisan gula melaka. Masak hingga kuah pekat. Tutup api. Siap untuk dihidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails