Thursday, January 12, 2012

Steam Eggs

Ahaks, nama juadah yang telah di Inggeris kan.. semacam je bunyinya.

Ni telur steam... telur kukus. Sama je. Resipi dapat dari CMG. Thank you. Dah lama nak cuba tapi masa tu takde pengukus. Bila dah ada ni, cepat-cepat buat sebab nak tau apa rasanya.

Memang sedap! Next time nak tambah cili lebih sikit. Bagi pedas sikit.

STEAM EGGS


Bahan-bahannya:

3 biji telur
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
1 biji cili merah ~ dibuang biji dan dipotong dadu
1 biji tomato ~ dibuang biji dan dipotong dadu
Daun bawang secukupnya ~ dihiris pendek (I guna daun kuchai je)
Garam secukup rasa
Secubit gula
Secubit lada hitam
Satu sudu besar minyak masak
Potongan ayam (I guna udang je. Potong kecil-kecil)

Cara-caranya:

1. Panaskan pengukus. Sementara tunggu air kukusan menggelegak, satukan kesemua bahan dalam satu bekas.
2. Lengserkan bekas atau ramekin dengan butter atau minyak masak. Tuang adunan telur ke dalam bekas.
3. Kukus selama 10 minit dengan menggunakan api besar. Siap untuk dihidang.

Boleh makan begitu sahaja. Boleh makan cicah sos. Boleh juga dimakan bersama nasi. Ikut tekak masing-masing nak makan macam mana. Janji masuk dalam perut :)

2 comments:

Ely Hasrul said...

ala napa tk letak gambo dh kuarkn potong..bagus idea letak udang tuh..

Liz said...

ely> tak sempat sbb dah lapar. terus ngap aje. hahaha

Related Posts with Thumbnails