Tuesday, April 17, 2012

Pavlova lagi

Resipi pavlova kali ni I dapat dari kak Irma. Thanks kak kerana sudi memberi ilmu. Bahannya lebih kurang dan caranya membuatnya memang sama macam resipi yang I pernah guna.

Cuma kali ni terasa debarannya sebab first time membakar guna elektrik oven. Bakar kek dah selalu, bakar pavlova memang tak pernah.

Alhamdulillah menjadi.

Untuk resipi ni, kak Irma gunakan 4 biji putih telur, satu cawan gula castor, 1/2 sudu kecil esen vanilla, 1/2 sudu teh cuka makan dan 1/2 sudu besar tepung jagung.

Cara membuatnya sama juga.

1. Panaskan oven dengan suhu 140 darjah.
2. Pukul putih telur dengan menggunakan low speed sehingga menjadi soft peak.
3. Masukkan gula sesudu demi sesudu dan pukul dengan high speed hingga menjadi thick and glossy.
4. Masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
5. Masukkan cuka dan tepung jagung. Gaul sebati menggunakan senduk kayu.
6. Tuangkan ke atas parchment paper dan bentukkan pavlova.
7. Turunkan suhu ke 130 darjah dan bakar pavlova selama sejam (bergantung kepada oven masing-masing)

Apabila siap, bahagian luar pavlova akan sedikit gelap dan rapuh apabila disentuh.

Hiaskan bahagian atas dengan non dairy whipping cream yang telah diputar kaku bersama buah-buahan.

2 comments:

wakakah said...

emm. nampak sedap.kene cobe ni! thanks bg resepi!

Liz said...

wakakah> mmg sedap. tapi manis. so kalau tak tahan manis, jangan buat besar2.

Related Posts with Thumbnails