Originally from Charming Umi
ASAM PEDAS BUNGKUS
Bahan-bahannya:
Ikan pari
1 cawan jus asam jawa
3 tangkai daun kesum
5 tangkai daun ketumbar (ni aku tak letak)
1 batang serai - diketuk
6 biji bendi
1 biji tomato - belah 4
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
15 tangkai cili kering (ni main taram letak suka hati sbb nak pedas)
1 labu bawang besar (tak letak)
3 ulas bawang merah (aku letak 6 ulas)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa, garam dan daun kesum. Biarkan mendidih hingga pekat.
3. Masukkan ikan, bendi dan tomato. Masak hingga ikan masak dan bendi lembut.
4. Angkat dan hidangkan.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
2 comments:
apsal panggil asam pedas bungkus?
nadia> hehee. ni mesti x baca link yg aku bg kat atas sekali tu.
patutnya, asam pedas ni dibungkus dlm aluminium foil. lps tu bakar/kukus. tu namanya gitu. tp sbb aluminium foil kat umah dah abes, x la aku bungkus. aku masa mcm biasa.
Post a Comment