Originally from Charming Umi
IKAN GORENG DALAM SOS LIMAU PURUT
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan bawal
1/4 cawan tepung serbaguna (*Ummi guna tepung jagung + sedikit lada sulah + sedikit serbuk cili kering + sedikit garam)
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng
Cara-caranya:
1. Bersihkan ikan dan keringkan. Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan
2. Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.
Utk Sos :-
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ aku guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
4. Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
No comments:
Post a Comment