Monday, June 28, 2010

Cheeseburger Chili Mac & Cheese


CHEESEBURGER CHILI MAC & CHEESE by Rachael Ray

Bahan-bahannya:

250g macaroni
400g daging kisar
2 biji bawang besar ~ didadu
Sebatang carrot ~ didadu (optional)
2 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan mustard
Secawan stok ayam/daging ~ nak senang, ambil separuh kiub ayam dan hancurkan dlm secawan air.
Salt and pepper
2 sudu besar olive oil / 2 turns
1 mangkuk cheddar keju

Cara memasak:
1. Makaroni direbus al dente. Ikut arahan di pek pembungkusan. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan olive oil di kuali / non stick pan.
3. Masukkan daging kisar. Masak hingga perang.
4. Masukkan bawang besar dan carrot. Masukkan garam dan pepper (ambil dlm secubit besar, ala2 mcm chef selalu buat tu). Masukkan serbuk cili.
5. Kacau seketika. Bila bawang dah layu, masukkan sos cili, mustard dan secawan stok ayam/daging.
6. Kacau hingga kuah pekat. Banyak atau sikit kuah bergantung pada anda sendiri.
7. Bila kuah siap, masukkan dlm bekas yg ada makaroni tadi. Kacau rata.
8. Masukkan dlm dish casserole. Tabur keju. Masukkan dlm oven. Masak seketika hingga keju cair dan keperangan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails