Originally from Charming Umi
UDANG TEMPOYAK DAUN KUNYIT
Bahan:
Udang 20 ekor
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
2 helai daun kunyit - dihiris halus
Bahan kisar:
Cili padi - ikut suka nak pedas ke tak
3/4 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar tempoyak
Sebahagian santan cair
Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan santan cair. Kacau selalu.
3. Masukkan udang dan kacau seketika.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Masukkan santan pekat. Kacau sesekali. Biarkan kuah sedikit pekat.
6. Taburkan dgn daun kunyit yg telah dihiris. Kacau seketika.
7. Tutup api dan siap dihidang.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
No comments:
Post a Comment