Monday, July 12, 2010

Daging Masak Sambal

Satu perkara yang saya suka setiap kali balik ke rumah parents ialah dpt mkn lauk-lauk yg saya suka. Nama pun org Negeri. Jadi lauk mmg yg pedas-pedas dan wajib ada warna merah atau warna kuning. Apa lagi, sambal atau masak lemak cili api la. Kalau lauk tu tak pedas, gerenti ramai orang tak lalu makan melainkan letak pizza/pasta/satay kat depan diorg. Hehe.

Masa balik baru-baru nie, sempat request nak masak Daging Masak Sambal. Dah jadi kegemaran semua orang. Haa, jgn tak tau. Nak masak pun kena request. Sape yg request dulu, lauk dia la yg akan jadi santapan semua orang pada hari tu. Therefore, pagi-pagi dah ckp nak masak daging masak sambal.

This is my mom's recipe. Selalu yg saya nampak, orang akan rebus dulu daging tu utk bagi ia empuk kan? Tak la liat nak mengunyah. Tapi mcm kat rumah nie, kitorang hiris daging tu nipis, kemudian goreng. Ok la.. layan resipi nie.

DAGING MASAK SAMBAL

Bahan-bahannya:
1kg daging ~ dihiris nipis dan digoreng
30 tangkai cili kering ~ diblender
4 biji bawang besar ~ dihiris sederhana tebal
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
1. Hiris daging nipis-nipis. Kemudian, goreng dlm minyak yg panas. Tos dan ketepikan.
2. Kurangkan minyak di dalam kuali. Dengan menggunakan minyak yg sama, tumis cili kering. Masukkan garam secukupnya. Tumis hingga garing.
3. Masukkan bawang. Kacau seketika.
4. Masukkan daging yang telah digoreng tadi. Kacau rata.
5. Masukkan gula secukupnya. Kacau rata.
6. Jika daging belum empuk dan lembut, masukkan secawan air. Masak hingga daging empuk.
7. Angkat. Sedia utk dihidang

2 comments:

animkechik said...

mane aci nie.. ari 2 aku yg nk lauk nie, tp ko yg dpt mkn dulu..

Liz said...

nak aci, masak sendiri la weih. kalau nak tunggu org masak, mmg x lambat la dpt, kan?

ko nak, ko masak la. ape susah.

Related Posts with Thumbnails