Friday, July 16, 2010

Tenggiri Berlada

Masa puasa sunat baru-baru ni, hubby request tenggiri berlada. Jarang nak masak berlada sebab rasanya tenggiri paling sedap kalau buat sambal atau masak lemak cili api. Perggh, meleleh air liur.

Ok.. so utk kali ni, saya guna resipi Maklang. Maklang kan famous sebab pandai masak lauk sedap-sedap. Jom try.


TENGGIRI BERLADA

Bahan-bahannya:
2 keping ikan tenggiri
2 helai daun limau purut
Sedikit garam dan gula

Bahan untuk dikisar:
5 biji cili merah
6 biji cili api
3 x 3 inci belacan ~ dibakar sedikit
1 biji bawang besar
1 biji tomato sederhana besar

Cara memasak:
1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan.
2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik minyak.
3. Masukkan garam, gula dan daun limau purut.
4. Masukkan ikan. Gaul rata.
5. Biarkan seketika agar sambal meresap ke dalam ikan.
6. Angkat dan siap untuk dihidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails