Thursday, July 15, 2010

Kung Pao Chicken

Kali pertama buat lauk ni pada 27 December 2006. Sumber? Tak ingat. Hehe.. Tapi mcm mana pulak boleh ingat bila kali pertama masak? My first posting about this recipe masih ada dlm blog lama. Pernah buat 2 kali je kot. Dan 2-2 tu tak letak cashew nut sebab tak minat cashew nut.

Baru-baru nie, teringin nak buat lagi. Pada mulanya, mmg taknak letak cashew nut. Tapi terjumpa pulak cashew nut paket kecil. Beli je la.

Setelah masak dengan cashew nut, rasanya lepas ni taknak letak la sbb orang lain pun tak minat. Ahaks. Tapi rasa tetap sedap utk tekak orang yg berpuasa nie. Hubby pulak prefer Tenggiri Berlada. Tak kesah la. Tekak orang puasa ni mmg lain macam kan? Sorang nak lauk tu, sorang nak lauk nie.

Saya copy paste je la resipi ni.


CHICKEN KUNG PAO

Bahan A :
600g chicken fillets ~ didadu
Tepung jagung
Garam
1. Salutkan chicken fillets dengan tepung jagung yg dicampurkan dengan sedikit garam. Goreng.
2. Setelah masak, toskan dan letak di atas kitchen towel agar minyak meresap.

Bahan B :
100g cashew nuts ~ digoreng
30g cili kering ~ dipotong kepada 1 ke 1.5 inci
2 bawang besar ~ dipotong dadu
4bawang putih ~ ditumbuk
2 inci halia ~ ditumbuk
1 cili merah ~ dipotong dadu
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1/4 cawan air
Minyak masak
Garam ~ jika perlu

Cara memasak :
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng cili kering hingga garing. Ketepikan cili.
2. Tumis halia dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan bawang besar.
4. Masukkan cili merah, ayam yang telah digoreng, sos tiram, sos cili dan sedikit air.
5. Apabila air tinggal sedikit, masukkan cashew nuts. Kacau rata.
6. Angkat dan siap untuk dihidang.

Nota tambahan: Utk my version, saja je masukkan sedikit cili kering yg garing tadi. Nak bagi sedikit pedas. Tapi tak pedas sgt pun.

No comments:

Related Posts with Thumbnails