Thursday, July 22, 2010

Homemade Syrup

Setiap kali nak raya, atok rajin buat gula sirap banyak-banyak. Lepas tu, atok akan letak dlm botol 1.5 Liter tu dan hantar ke rumah anak-anak yang berdekatan. Boleh dikatakan mmg rajin buat sirap je la sebab stok ada kat dlm peti ais.

Gula sirap, kalau buat sendiri memang terasa sedapnya jika nak dibandingkan dengan sirap yg kita beli kat rak pasaraya. Terbau daun pandan!

Ni dah nak puasa nie, boleh la buat gula sirap lagi. Saya buat baru-baru nie tapi tak buat pekat. Guna sikit je gula.

HOMEMADE SYRUP

Bahan-bahan:
Gula
Daun pandan
Air secukupnya
Perwarna Conchineal

Cara membuatnya:
1. Masak air bersama daun pandan dalam periuk.
2. Masukkan gula (saya masukkan 500g gula).


3. Masak hingga gula hancur.
4. Masukkan beberapa titik perwarna. Terpulang. Jika ingin warna yang pekat, masukkan beberapa sudu besar.
5. Kacau seketika.
6. Tutup api dan sejukkan sebentar.
7. Transfer ke bekas untuk disimpan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails