Monday, June 28, 2010

Ayam Masak Lemak Cili Api

Originally from Charming Umi



AYAM MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahan:
Ayam
Kentang
Serai
Santan
Bawang kecil, bawang putih, cili api, halia (di blender)
Serbuk kunyit (kalau nak pakai kunyit hidup, blender sekali)

Cara memasaknya:
1. Ayam dipotong dan dibersihkan. Then, masuk dlm periuk.
2. Sediakan bahan-bahan yg nak di blender. Lepas blender, tuang je dlm periuk tu.
3. Letak periuk atas dapur. Nyalakan api.
4. Masukkan serai yg dah dititik dan serbuk kunyit.
5. Masukkan kentang kalau nak ia cepat empuk. (Kalau taknak masuk awal-awal, masukkan bila nak masuk santan cair nanti).
5. Biarkan ayam tu kecut (org kata, keluar air).
6. Sediakan santan. Asingkan santan pekat dan santan cair.
7. Bila ayam dah kecut sikit, masukkan santan cair.
8. Agak-agak nak siap masak tu, masukkan santan pekat.
9. Tunggu hingga santan masak. Siap!

Kunci kejayaan nak masak lauk ni dgn sedapnya ialah penggunaan cili api yg banyak. Pedas, baru la sedap! Hehehe.. Lauk ni kena sentiasa dikacau utk elakkan pecah minyak.

No comments:

Related Posts with Thumbnails