Monday, June 28, 2010

Sup Ayam Hadnyai

Originally from Charming Umi


SUP AYAM HADNYAI

Bahan-bahan:
Seekor ayam - dipotong utk buat sup
7cm lengkuas - dihiris nipis dan ditumbuk pecah
5 batang serai - diketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
Tumis campur (atau 4 biji bunga lawang, 10 biji buah pelaga, 6 kayu manis, 6 bunga cengkih)
Daun sup - dihiris
Daun bawang - dihiris
Saderi- dihiris
Garam dan sedikit gula

Bahan kisar:
6 biji bawang putih
10 biji bawang merah
6 biji cili merah
4cm halia

Cara Memasak:
1. Tumis bahan kisar, lengkuas, serai, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk jintan manis hingga wangi.
2. Masukkan ayam. Kacau rata. Tutup periuk dan biarkan selama 5 minit.
3. Masukkan batang saderi.
4. Masukkan 10 cawan air dan biarkan hingga menggelegak.
5. Tambah garam dan sedikit gula. Seimbangkan rasa.
6. Taburkan daun bawang dan daun sup.
7. Siap utk dihidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails