Monday, June 28, 2010

Sweet & Sour Prawn


SWEET & SOUR PRAWN

Bahan-bahannya:
500g udang besar
1 sudu besar serbuk kunyit
1 suku kecil garam
Minyak untuk menggoreng

* Gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng. Angkat dan ketepikan.

5 ulas bawang merah ~ dimayang
3 ulas bawang putih ~ dimayang
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah ~ dipotong nipis
1/2 cawan air
1 biji tomato ~ dibelah 6
Daun sup dan daun bawang
Garam dan gula

Cara memasak:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tomato, sos cili dan air.
3. Masukkan cili potong, tomato dan sedikit gula.
4. Masukkan udang apabila kuah sudah pekat. Gaul rata.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun sup dan daun bawang

2 comments:

Shuhda said...

suka la ade blog khas masak2 liz bt..senang nk refer..lgpun mcm mudah je resepi2 die..boleh la try lps ni..

Liz said...

thanks shuhda. erk, ni blog suka-suka. jadi panduan saya dan adik beradik. kdg2 adik call tanya camne nak masak. dah ada blog ni,senang dia refer kat sini je.

sy mmg minat resipi yg simple2. cepat kan?

thanks for dropping by

Related Posts with Thumbnails