Monday, June 28, 2010

Honey Panna Cotta

Originally from Charming Umi


HONEY PANNA COTTA

Bahan-bahannya:
40g gelatin
1 liter susu segar
1 liter whipping cream
360ml madu
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:
Masukkan semua bahan dalam periuk. Didihkan hingga gelatin larut. Then, transfer dlm bekas dan sejukkan selama 3 jam.

Nota: Hati-hati dlm memilih gelatin. Beli yg halal saja. Kalau ragu-ragu, jgn guna gelatin. Gantikan saja dgn serbuk agar-agar.

10g gelatin = 2 sudu besar gelatin.
1 sudu besar gelatin = 2 sudu kecil serbuk agar-agar.
10g gelatin = 4 sudu kecil serbuk agar-agar.

Oleh sebab itu (ceh, mcm maths pulak), 40g gelatin = 16 sudu teh serbuk agar-agar.

No comments:

Related Posts with Thumbnails