Monday, June 28, 2010

Korean-Style Pepper Steak

Originally from Charming Umi


KOREAN-STYLE PEPPER STEAK

Bahan-bahannya:
500g daging ~ dipotong nipis
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
1/2 biji capsicum merah ~ dipotong dadu
2 sudu besar kicap soya
1 sudu teh gula
1 1/2 sudu teh olive oil
1 ulas bawang putih ~ dipecah
1 sudu teh serbuk cili

Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan dlm ziplock. Goncang-goncang, buat tarian gelek kat dapur. Make sure semua bahan sebati. Nak perap setengah jam pun ok.
2. Panaskan kuali.
3. Tuang semua bahan ke dlm kuali. Masak hingga daging keluar air dan empuk. Ada la dlm kurang 10 minit sebab daging tu dah potong nipis. Therefore, tak ambil masa yg lama utk dimasak.

2 comments:

WanYgBest said...

mak aiii...sonangnyooo.... wpun tips memasak di bulan ramadhan kata xyah nak cuba resepi baru, tapi aku buat pengecualian utk resepi nih ;p

thanks for sharing!

Liz said...

hoho wan, dah try ke? weed dah cuba. dia kata sedap. dia tambah mix vege. aku xtau la tekak ko camne. tp ngam je dgn aku. cuma x pedas la

Related Posts with Thumbnails