Monday, June 28, 2010

Kek Batik


KEK BATIK

Bahan-bahannya:
350g biskut marie (ended up using only 300g)
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan Milo (aku guna brand lain. Mari boikot Milo)
2 biji telur
1/2 buku butter
1 cawan air
3/4 cawan gula

Cara membuatnya:
-Campurkan koko, milo,gula dan air di dalam periuk.
-Masak atas api yg sederhana besar sampai larut.
-Kemudian masukkan butter dan kacau hingga butter cair.
-Perlahankan api dan masukkan telur yg telah dipukul sedikit.
-Kacau hingga agak pekat.
-Tutup api.
-Masukkan biskut marie dan kacau rata. Masukkan biskut sikit-sikit. Senang nak ratakan. Kalau rasa dah cukup byk, tek perlu habiskan jumlah biskut tu.
-Masukkan dlm loyang. Tekan hingga padat dan rata. (Aku letak plastik kat atas tu dan ratakan dgn tgn)
-Sejukkan.

After thought:
Kek ni manis kalau ikut lidah saya. Next time, saya akan kurangkan gula.

2 comments:

Anonymous said...

Sis gune milo brand pe?kindly advice..tekiu ^_^ ~azie~

Liz said...

azie> alamak azie. lupa la. dah lama. guna je milo. kalau taknak milo, guna brand yg terasa sedap. jgn yg kurang rasa koko

Related Posts with Thumbnails