Monday, June 28, 2010

Udang Tempoyak Daun Kunyit

Originally from Charming Umi


UDANG TEMPOYAK DAUN KUNYIT

Bahan:
Udang 20 ekor
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
2 helai daun kunyit - dihiris halus

Bahan kisar:
Cili padi - ikut suka nak pedas ke tak
3/4 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar tempoyak
Sebahagian santan cair

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan santan cair. Kacau selalu.
3. Masukkan udang dan kacau seketika.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Masukkan santan pekat. Kacau sesekali. Biarkan kuah sedikit pekat.
6. Taburkan dgn daun kunyit yg telah dihiris. Kacau seketika.
7. Tutup api dan siap dihidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails